Ar putea temperatura să fie puțin mai astîmpărată? – The Economist –

Cei care cred că problema schimbărilor climatice, care se datorează emisiilor antropice de gaze cu efect de seră, este exagerată, tind să pună accentul pe un număr mare de inexactități în datele cu privire la creșterea temperaturii globale. Nemulțumirea scepticilor au la bază studiile reprezentative a temperaturii din secolele trecute, care sunt efectuate prin intermediul determinării schimbărilor climatice prin analizarea inelelor din tulpinile copacilor, și studiile recente efectuate prin analizarea datelor colectate de la o rețea globală de termometre.  Interesul enorm asupra scandalului cu publicarea corespondenței electronice furate a cercetătorilor din cadrul Departamentului de Cercetări Climatice, din Universitatea East Anglia ,din luna noiembrie, a fost determinat de faptul că această instituție înfăptuiește cercetări pe ambele piste.

Cu toate acestea, nu doar scepticii schimbărilor climatice sunt dornici să dețină un sistem mai performant de monitorizare a temperaturii globale. Foarte mulți oameni de știință cred că atmosfera se încălzește cu o rată alarmantă – ceea ce demonstrează dorința adepților teoriei schimbărilor climatice să pună mina pe un sistem global performant de monitorizare a temperaturii. În curînd, în sediul Serviciului Meteorologic Regal din Marea Britanie (în continuare abr. Met Office), în Exeter, va avea loc o întrunire a savanților din domeniul climatologiei, meteorologiei, statisticii și alte domenii relevante pentru a discuta elaborarea și dezvoltarea unui program ambițios pentru revizuirea infrastructurii informaționale care stă la baza tuturor evaluărilor a schimbărilor climatice pe baza datelor observațiilor meteorologice. Scopul acestui efort este îmbunătățirea dramatică a domeniului analizat, calității datelor și transparența unor astfel de analize/evaluări prin extinderea rețelei de observații și majorarea personalului/comunității științifice implicate în lucrul științific.

Problema scepticilor constă în neîncrederea imensă în metodele și calculele adoptate de comunitatea științifică, iar noua reformă ar trebui să ofere credibilitate și transparență, și din acest motiv reforma ar trebui să fie primită pozitiv. Faptul că o parte din ei sunt de acord să participe la prelucrarea datelor și să participe la dezbaterile științifice, ar trebui să reducă din numărul scepticilor. Un astfel de angajament ar putea să încurajeze participanții să accepte buna credință a oamenilor de știință și oferind posibilitatea de a vedea că în afara comunității științifice sunt rezerve de minți lucide și critice, ne mai vorbind de voluntari, ceea ce ar putea contribui vehement la îmbunătățirea lucrului științific. Puțin probabil că acest lucru se va întîmpla vreodată, poate din cauza efectivului de porci care străpung cerul în drumul lor spre stațiunile noi de schi în iad(Traducere mot – a – mot din engleza britanică). Dar ce viață poate fi fără un pic de speranță?

Întrunirea din Exeter este organizată de către comitetul organizațional care include statisticieni și outsideri care nu participă în procesul studiilor climatice. Într-o anumită măsură, reprezentantul și purtătorul de cuvînt a acestei întruniri este Peter Thorne, care recent a trecut din Met Office în Institutul Co – Operativ pentru Cercetări Climatice și Sateliți din Asheville, Carolina de Nord, SUA, care a fost instituită pentru a ajuta mediul academic în stabilirea Centrului Național pentru Date Climatice a guvernului american(NCDC). Dr. Thorne pune accentual pe faptul că, la momentul actual, sunt utilizate 3 modalități de observare a temperaturii de suprafață pe glob – în primul caz savanții din Departamentul de Cercetări Climatice, din Universitatea East Anglia și Met Office, urmează Administrația Națională Americană pentru Atmosferă și Oceanografie și Administrația Națională Aero – Spaţială (NASA în continuare) – în total ele pot oferi doar valori medii lunare a precipitațiilor. Ei la fel utilizează date de la un mic subset de stații din întreaga rețea globală a stațiilor meteorologice, ceea ce determină opacitatea imaginilor sale spațiale. Rezultatul final este destul de util pentru determinarea trendurilor de lungă durată pentru satisfacerea întregii comunități științifice. Dar aceleași rezultate nu permit savanților și nici, ceea ce este mai important, departamentelor de planificare, instituțiilor preocupate de sănătatea publică și altor instituții asemănătoare să determine trendurile cele mai esențiale, precum sunt cele mai mari temperaturi, zilele cu cele mai mari cantități de precipitații, etc.

Scopul întrunirii din Exeter este de a elabora în detaliu, pentru început, o bază de date care să conțină datele de observare de la toate stațiile meteorologice unde sunt păstrate și înfăptuite observații meteorologice. NCDC are date de la mii de stații meteorologice, unele avînd în activ arhive datate cu anii 50 – 60 a secolului XIX.

În trecutul neîndepărtat, NCDC a reușit să culeagă date de la 6000 stații meteorologice care o dată la 3 ore, în decurs de 15 ani, înregistrau starea vremii în regim automat, și astfel ar putea servi drept bază pentru o evaluare mult mai minuțioasă care ar permite nu numai identificarea trendurilor lunare dar și explicarea proceselor climatice.

Cu toate acestea, există un volum enorm de date climatice la care NCDC și alte instituții internaționale și naționale publice nu au acces. Deseori, Serviciile Naționale Meteorologice restricționează accesul la datele despre observațiile meteorologice pentru uzul personal pentru a obține un venit, oferind acces la aceste date doar mediului academic și organizațiilor internaționale de resort. Calitatea acestor produse și convergența lor pentru climatologie nu poate fi evaluată în absența datelor inițiale, pe care se bazează aceste servicii/produse. Cea mai mare sfidare pentru savanții, precum este Dr. Thorne, e să convingi  Serviciile Naționale Meteorologice să ofere acces la aceste date. Uneori este necesară intervenția factorilor de decizie guvernamentali la nivel înalt și stabilirea unei compensații financiare pentru oferirea accesului la datele observațiilor meteorologice necesare.

Va continua…

Leave a comment